четвртак, 9. јануар 2014.

Nova godina, nov početak!

Na početku svake godine, skloni smo da pravimo obimne liste željenog i očekivanog za dane i mesece koji slede. I to je predivno jer svaki početak nam nudi šansu da uradimo nešto novo i drugačije. Da proširimo vlastite vidike i zakoračimo tamo gde još nismo bili. Ova zima bila je blaga prema nama i umesto u snežnoj idili, na samom startu 2014-te uživamo u suvim danima prošaranim suncem, bez ledenog vetra koji bi nas štipao za obraze.
Moj životni moto je Sutra je novi početak. Svaki dan nosi nešto neočekivano i stoga nije samo taj prelaz iz stare u novu godinu vredan beleženja planova i ideja. Pa ipak, većina nas najviše u tim trenucima biva svesna prolaznosti vremena i potrebe da svoj život promeni u smeru koji bi podržavao iskrenu radost, ushićenje i zadovoljstvo. Stoga,evo nekih ideja sa moje Novogodišnje (a i dnevne :) ) liste.
* Odlazak na salaš. Sebi već godinama unazad obećavam da ću bar jedno popodne posetiti neki od divnih salaša (ili možda bolje rečeno etno sela na otvorenom) u Vojvodini. Salaši danas daleko prevazilaze ono što su nekada bili; danas predstavljaju svojevrstan muzej ugostiteljstva i hedonizma, sa nebrojeno puno sadržaja koji nas nose kroz vreme i generacije njegovih domaćina. Verujem da doživljaj ručka i šetnje na salašu ima tu moć da inspiriše, zbliži ljude i formira neka nova poznanstva dok nepca uživaju u ugodnim ukusima sveže hrane. Tu je i vožnja fijakerom koju mnogi salaši danas nude, poseta privatnim ribnjacima, mogućnost posmatranja ptica ili bavljenja jednim od verujem, najlepših sportova - jahanjem. Terapija konjima ili hipoterapija danas je mnogo više od mogućnosti pravilnog razvitka i usaglašavanja motornih funkcija; to je jedan poseban vid energetskog terapeutskog postupka gde životinje kao i čovek, učestvuju u razmeni energija usaglašavajući svoje disanje,svoj ritam i auru. Stoga ne čudi što boravak u prirodi i kontakt sa ovim bićima podjednako energizuju čoveka kao i druženje sa toplim i pristupačnim ljudima.
* Izdati svoju knjigu. O ovom svom snu sam retko kada i retko kome ranije govorila iz jednostavnog razloga što put od pisanja do izdavanja dela traje jako dugo i neizvestan je poduhvat. Ali svakako, najvredniji mogući dokument koji čovek može ostaviti iza sebe. Ukoliko niste vični pisanju ili to ne predstavlja vašu strast, pronađite ono od čega vam srce zaigra, samo vašu tajnu ili javnu pasiju i posvetite joj se svim srcem! Dozvolite svom potencijalu da procveta i najbitnije - materijalizujte svoje želje.
Vajanjem ,pisanjem, crtanjem, snimanjem vlastitog glasa. Imamo tu sreću da budemo rođeni kao kreativna bića i stoga talente nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo u smislu da sve ono što se ne gaji, vene. Svoje delo očekujem da završim najkasnije do leta kako bih, u moru izdavača, izabrala onog adekvatnog ili je možda bolje reći - izborila se za njega s obzirom da već imam u vidu tri najželjenije izdavačke kuće. Uz sav napor koji sam do sada ostvarila, sve svoje nagrade, pohvale i postignuća i pre svega - uz ogromnu strast i volju ,očekujem da dosegnem svoje parče spisateljskog neba. :)
* Nastavak školovanja u inostranstvu - Mnogi samo tiho slegnu ramenima ili uzdahnu kada im izrazite svoju želju za doškolavanjem negde van naše zemlje. Smatraju to odlivom mozgova s obzirom da se veliki broj naših stručnjaka nikada ne vrati sa spomenute edukacije u Srbiju. Ali ne treba gledati crno na to! U životu je neophodno ići za svojim snovima jer se samo tako postiže život vredan življenja!
Verujem da promena geografskog odredišta svakako menja i ličnu percepciju- sebe, sveta i svakako onu koja se tiče obrazovanja i napretka. Moderne zemlje nude nam daleko više mogućnosti da budemo u toku sa najsavremenijim naučnim dostignućima i smatram to privilegijom koju treba iskoristiti zarad svog i napretka svoje zemlje. Čak i ukoliko u našoj zemlji još uvek ne postoje te napredne mašine i tehnološka dostignuća, pravilnom upotrebom postojećih resursa ili promišljenim apliciranjem za ista, moguće je obezbediti donacije koje su neophodne. I iako to deluje suviše idelistički, svet i pripada onima koji veruju i koji se bore! U životu treba težiti napretku,uvek i svuda.

...
Želja je još puno ali ostavljam i vama prostora da mi napišete svoje ili ukoliko još uvek niste, razmislite o onome što biste vi voleli da ostvarite u godini koja sledi! Pri pisanju nemojte biti skromni ali ni nerealni. Sve što ima uporište u vama može i da se ostvari,uz predanost cilju i neophodna odricanja.
Želim vam predivnu godinu na vidiku! :)

Нема коментара:

Постави коментар