недеља, 12. јануар 2014.

Mala putovanja i velike stvarnosti

Postoji jedna poslovica koja kaže (parafraziraću) da čovek koji ne putuje, uvek čita jednu istu stranu knjige. Ali smatram da je to suviše isključiva definicija s obzirom da nam je za putovanja, bar ona fizička, potreban novac koji možemo ali i ne moramo imati. Osim ukoliko se odlučimo da na svoja putovanja krenemo u neka mala, lična i verovatno ne toliko popularna odredišta ali našem duhu bliska. Stoga krenimo!
* Manifestacija "Jedna knjiga - jedan grad". Uputiti se do Gradske biblioteke u Pančevu nije ni težak a ni zahtevan poduhvat a predstavlja pravo malo, književno putovanje u središte onoga što s pravom možemo nazvati kvalitetnom literaturom. Svake godine, počevši od 2008-e, grad Pančevo se pridružuje brojnim svetskim gradovima u cilju promovisanja kulture čitanja i književnosti slaveći svake godine nekog novog autora, njegovo delo i tradiciju i kulturu zemlje iz koje potiče. Smatram da je ovo vrlo lep i poželjan primer toga na koji način treba polako vratiti kulturu u naše društvo (i posrnule vrednosti svakako) a u okviru ovog događaja imaćete prilike i da učestvujete u tribinama i raznim predavanjima i tako se još bliže, po želji, upoznate sa aktuelnom temom ovogodišnjeg festivala. A ove godine, to je knjiga "Tačka omega" Dona DeLila, poznatog američkog romanopisca. Festival će trajati od 27-31.januara i kao veliki zaljubljenik u književnost, toplo vam ga preporučujem! Jedan od partnera ovog festivala je i izdavačka kuća "Geopoetika" što samo po sebi govori o kvalitetu predstojećeg programa. 

* Balkan Cheese Festival.  Putovanje je i svako gastronomsko istraživanje pa smatram ovaj događaj predivnom prilikom za sve nas koji do sada nismo bili, ili trenutno nismo, u mogućnosti da otputujemo u sve udaljenije krajeve naše zemlje! Festival sira će se održati od 25-26.januara u prostoru Mikser House-a i predstaviće sve posebne vrste sireva koji se prave duž celog Balkana, sa naglaskom na one koji potiču iz različitih delova (i domaćinstava) naše zemlje. To je predivan način da spoznamo sopstvenu tradiciju i pre svega, sve uticaje koji su dolazili sa strane, iz zemalja koje nas okružuju a koje su naši proizvođači možda i nesvesno preuzeli i "utisnuli" u svoj proizvod. Hrana je oduvek spajala ljude i premošćavala razlike i zasigurno inspiriše upoznati neke nove ljude i čuti njihove priče. Više informacija možete potražiti na sajtu http://www.izlozba-sira.com/.

* Argentinski tango u Guarneriusu. Osim jezika i hrane, ples je takođe deo identiteta svakog kulturološkog podneblja i ne postoji brži način da otputujemo,osetimo i shvatimo ritam i senzibilitet jedne zemlje od ulaska u njenu suštinu,njeno nasleđe u kom nacionalni ples igra veliku ulogu. Od 2.februara, Centar lepih umetnosti Guarnerius vodi nas na putovanje u zemlju strastvenih i snažnih ljudi, kroz niz tematskih radionica i časova argentinskog tanga u kojem svaki pokret predstavlja odu slobodi, ljubavi i samom životu. Oduvek tango smatram jednim od najlepših, najpotpunijih i najsadržajnijih plesova južne Amerike a svakog tango igrača - glumcem na sceni koji svoju priču, univerzalnu a ipak obogaćenu jedinstvenim elementima, prenosi nama posmatračimo kroz svaki okret i položaj koji telo zauzme. Do te mere da i sami poželimo da budemo sledeći koji će prenositi i stvarati sopstvenu, strastvenu priču!

...
Ovo su samo neki od primera kako možete povesti svoj um na putovanje i ujedno kvalitetno provesti slobodno vreme. Predloga je još puno, od odlaska u neki od naših brojnih muzeja koji ipak rade ( http://muzejirade.com/ ) i koji nam ne pružaju samo uvid u stvaralaštvo svojih autora već i priliku da sami pođemo stopama njihovih inspiracija, preko nekoliko filmskih festivala koji nam predstoje a koji svakako nude pregršt kulturnih uticaja zemalja iz kojih potiču i možda nas baš inspirišu da jednoga dana posetimo mesto zbivanja radnje (10.Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma, Velika dvorana Sava centra,30. januar – 6. februar) pa sve do časova origamija, aranžiranja cveća i ikebana, učenja nekih novih veština poput sviranja na gitari (http://www.dojoharukaze.org/ )...
Putovanja se uvek dešavaju onda kada je čovek spreman da se otisne. Sa vlastite obale, iz vlastite luke ili ljušture i uputi ka nepreglednom i svežem, moru mogućnosti.
Putovanja uvek započinju u srcu putnika.

2 коментара: