понедељак, 23. септембар 2013.

Zdravlje u ritmu prirode

Svima nam je poznato a i svakodnevno smo podsećani, da bez zdravlja nema srećnog i bezbrižnog života. Pa ipak, skloni smo da to često zanemarimo što predajući se nezdravim životnim navikama i ponašanjima što odlažući početak svoje aktivne i predane brige za život. A tako je malo potrebno i toliko uklopljivo u more obaveza koje pred nas realnost nameće.
Pa da počnemo!
Jesen je poznata kao doba koje donosi pregršt hranljivih i zdravih plodova. Odatle i čuvena narodna uzrečica koja jesen karakteriše kao zlatnu. I zaista je tako, počevši od boja koje blagotvorno utiču na našu psihu i raspoloženje pa do plodova koji naš organizam greju,čiste i pripremaju za dugu i zahtevnu zimu. Jedan od omiljenih jesenjih delikatesa koji stiže iz prirode jeste kesten. Pitomo kestenje odlična je zdrava grickalica i nezamenljiva užina u sve hladnijim danima koji dolaze ali isto tako i zahvalna namirnica za spremanje brojnih i mnogima omiljenih specijaliteta poput kesten pirea. Divlji kesten opšte je poznat lek za prirodno lečenje nekih stanja poput problema sa venskim krvotokom ali i za negu kože i kose,zahvaljujući bogatim sastojcima koje sadrži. Orah se godinama pre ovih modernih vremena koristio za prirodno bojenje kose u smeđe i tamnije nijanse (ljuske) dok nam plod nudi obilje korisnih i dragocenih sastojaka poput omega-3 masnih kiselina i samim tim predstavlja još jednu od blagodetnih posledica jeseni! I izdvojila bih još i vrlo popularnu - bundevu. Od pulpe pa sve do semenki, bundeva nudi pregršt varijacija po pitanju spremanja hrane, uživanja u njenom ukusu kao i vitaminima koje nudi.
Malopre spomenute jesenje boje jesu ono što inspiriše ali i ono što nam može ponuditi drugačiji i smireniji pogled na svet. Posle aktivnog i brzog leta, smireniji tempo koji donosi jesen možemo i trebamo iskoristiti za boravak u prirodi i punjenje energije u što svežijem i opuštenijem ambijentu. Preporučujem odlazak do Avale ili nekog obližnjeg salaša,botaničke bašte ili parka. Svaki boravak u prirodi u ovo vreme višestruko će se isplatiti. A u korak sa tim,za one koji imaju želju da budu aktivni i dalje, jesen je i idealno doba za trčanje dok još nije pao sneg i otežao nam uživanje u ovakvoj vrsti rekreacije. Probajte,vaše telo će vam biti i više nego zahvalno!
I za kraj, jesen ne bi bila to što jeste da se kišni dani najbolje ne koriste uz šolju toplog čaja i stranice omiljene knjige. Mirisni štapići, omiljeno ćebe i pun prozor sobnih biljki ulepšaće svako,pa i najhladnije veče. I ono neizostavno - ljubav. U vidu toplog stiska ruke, poljupca voljene osobe ili možda dodira kućnog ljubimca. Dragocene trenutke treba negovati. A tako ih je puno oko nas.
Uhvatite bar jedan ove jeseni i zadržite.

Нема коментара:

Постави коментар