недеља, 2. фебруар 2014.

Kulturno(liko) šarenilo

Opaka zima nas je sačekala u ovom februaru i mnogi se radije odlučuju da ušuškani u toplini svog doma "pregrme" orkanske nalete vetra ovih dana. Ali umesto utopljavanja u rutinu i izvesnu dosadu kućnog života, preporučujem vam da obogatite, izmaštate i obojite ove ledene dane na najlepši mogući način koji nam se nudi - ulaskom u neke nove svetove! :)
Mesec pred nama obeležiće promocije i susreti velikog broja kultura u čije istorijsko blago ćemo moći, bar za trenutak, da zadremo i tako pokušamo da shvatimo mentalitet, nasleđe i suštinu zemalja iz kojih dolaze. Mnoge od tih destinacija će nam verovatno uvek biti van domašaja, pre svega zbog nestabilnih političkih situacija ali i nezanemarljive materijalne mogućnosti. Međutim, verujem da je život pun čuda i da se često ostvaruju i najneverovatniji snovi pa nije loše "pogurati" dobru sreću u tom pravcu, pronalaskom i korišćenjem prilika koje se ukazuju. Svako, i najslučajnije stečeno obrazovanje vredi jer predstavlja jednu stepenicu više koja nas može odvesti i do neslućenih visina. Život zna da iznenadi!

* U Ustanovi kulture Parobrod, od 3-8.februara biće održan festival iranske kulture i umetnosti pod nazivom "Persijska poslastica". Akcenat će biti na predstavljanju savremene kinematografske umetnosti i slikarstva ali će se svim posetiocima ponuditi i
šansa da budu deo radionice iranskog slikarstva i minijature. Za mene su muslimanske zemlje oduvek predstavljale biser civilizacije, kulture i tradicionalne umetnosti ali su nažalost, kreativne veštine i umeća tih zemalja još uvek dosta dobro čuvana tajna njenih naroda. Stoga, ovakva promocija jedne nedostupne zemlje predstavlja pravo osveženje i pregršt mogućnosti da se na lep, inspirativan i kreativan način spozna i upozna kulturno zaveštanje stare Persije. Ulaz na sve projekcije, izložbe i radionicu je besplatan za sve posetioce a pun program možete pogledati na priloženom linku. (http://www.danubeogradu.rs/2014/02/festival-iranske-umetnosti-kulture-3-8-februar/  )

* Na Beogradskom sajmu biće održan po 36.put Sajam turizma, od 27.februara - 2.marta. Očekuje se prvo predstavljanje zemalja koje do sada nismo bili u mogućnosti da vidimo na ovoj manifestaciji - Argentine, Albanije, Alžira i Indije koje će na svojim štandovima pored turističkih ponuda, predstaviti i delić etno nasleđa sa svog podneblja. Gost sajma za ovu godinu biće Indonezija (http://www.indonesia.travel/ ) na čijem štandu će biti postavljen veliki drveni brod koji će uz neobičan i atraktivan nacionalni ples Pendet, biti posebna atrakcija na Sajmu. Indonezija je zemlja koja pleni svojim kontrastima, vulkanima i okeanom, svojom kuhinjom, tradicionalnim zanatima, jezikom i koloritom i svaki susret sa ovom starom civilizacijom svojevrstan je uvid u prošlost i spoznaja odakle smo krenuli a gde se sada nalazimo. Svetu je uglavnom poznata po Baliju, ostrvu koje je i sveto mesto i jedno od najpoznatijih i najelitnijih turističkih destinacija. Međutim, Indonezija je mnogo više i stoga- to je najrazuđenija zemlja na svetu sa preko sedamnaest hiljada ostrva rasutih u okeanu. Ostrvo Sumatra biće posebno promovisano na ovom Sajmu kao nova destinacija vredna pažnje i interesovanja turista.
Obavezno odvojite bar jedan dan za obilazak Sajma, cena je standardna, za pojedinačne ulaznice 300, za grupne 200 dinara.
 
* Nama mnogo bliža i poznatija destinacija u koju su mnogi naši turisti zaljubljeni još iz vremena stare Jugoslavije jeste - Hvar. Mnoge za ovo predivno hrvatsko ostrvo vezuju posebne uspomene iz vremena kada su nesmetano putovali širom tadašnje zemlje bez težine ratnih godina i prišlosti koja nas danas sve tereti. U restoranu "Šaran", već 10 godinu za redom se tradicionalno obeležavaju Dani Hvarske kuhinje. Ove godine, ova gastronomska manifestacija biće održana od 27.januara pa sve do 3.marta kada će svi ljubitelji kulinarskih specijaliteta sa spomenutog podneblja moći da uživaju u tradicionalnom meniju.
Iako je ovo događaj koji isključivo promoviše kuhinju sa Hvara, verujem da bolja vremena tek slede i da, kao što hrana spaja ljude, tako i ovakvi festivali mogu polagano, korak po korak, da naprave mostove tamo gde su davno bili porušeni.

...
I toliko od mene za sada. :) Februar je tek na početku i stoga, ne budite lenji i nemojte se učauriti u kući propuštajući sve ono dobro što vam kultura nudi. Hladno vreme nije i ne sme da bude izgovor jer život ne čeka nikog od nas. A najbolje se uvek dešava kada izađemo iz svoje komforne zone.
Jer život je napolju. I čeka na nas!

Нема коментара:

Постави коментар