понедељак, 10. март 2014.

Prolećno o(t)puštanje

Skoro je pa sredina marta. Ostavili smo iza sebe sva ta silna praznovanja, obilne trpeze i "alkoholne" zdravice i sa svežinom u nozdrvama možemo udahnuti ovo novo doba koje dolazi. Doba rasta, procvata i promene. Primećujemo da je i proleće nekako požurilo ove godine pa su magnolije,trešnje i višnje već ucvale, mameći nam poglede svojim prizorima kao izvučenim sa stranica nekog putopisa o Japanu. Ali proleće je pre sve svega poziv na buđenje i rasterećenje; jedan novi životni ciklus počinje a sa njim se očekuje da i mi sami okrenemo novi list i započnemo ovogodišnje buđenje i čišćenje.
Svog životnog prostora, svog socijalnog okruženja, svoje ishrane. I sebe samog. A neretko je to prva stanica sa koje treba započeti svoje malo putovanje.

...


O ishrani se najviše govori jer od nje sve i polazi. U zdravom telu zdrav duh a proleće je kao stvoreno za detoksikaciju i čićenje tela koje onda potom, daje i dobre reakcije psihe usled uravnoteženih fizioloških procesa u nama. Pa stoga, zašto se za početak ne bismo uputili na neku pijacu i inspiraciju za nove gastronomske inventure pronašli na Hleb i lale? Baš kao što to naša draga autorka Nevena kaže - pijace postaju inspirativna mesta i svojevrsna oaza zdravlja.
Iskoristimo je!

U korak sa ishranom, proleće je vreme za početak ili nastavak fizičkih aktivnosti koje bi telo dovele u formu i osnažile ga za borbu sa, kako spoljašnjim neprijateljima poput virusa i bakterija, tako i sa onim mnogo opasnijim - unutrašnjim saboterima našeg zdravlja poput nesanice, tegobe, anksioznosti, straha ili panike. Ja jesam ljubitelj trčanja i brzog hodanja koje smatram najzahvalnijim disciplinama za eliminaciju nakupljenog stresa i/ili viška kilograma ali isto tako, manje zahtevne aktivnosti koje podrazumevaju energetsko-fizičko delovanje i na duh i na telo možda predstavljaju još bolji put do mira i snage u sebi. Dojo Harukaze centar nudi baš takav niz vežbi i za telo i za um u vidu Reiki Antistres programa koji je možda prava stanica za sve nas koji smo u potrazi za prolećnim pokretačem ili punjačem emocionalnog i fizičkog tela. U svakom slučaju, uvek vredi probati jer svaka investicija u sebe i svoje zdravlje će se višestruko isplatiti.
 
Sasvim slučajno (a možda ništa u ovom životu i nije slučajno) pre par nedelja, put me je poveo stazom iscrtanom crtežima cveća u staru zgradu takođe starog jezgra grada, koja je vodila do nesvakidašnje toplog i prijatnog prostora očišćenog od svih loših vibracija današnje stresom ophrvane stvarnosti i zvukova tramvaja koji su u blizini pravili uobičajenu buku. Na prvi korak kada uđete u Centar za lični razvoj Sensei, dočeka vas takva smirenost i jednostavnost da na tren pomislite da toliki spokoj i mir davno niste osetili. Što zahvaljujući ljubaznosti Sanje Jovičić koja će vas dočekati na vratima, što zanimljivim i neobičnim programima za relaksaciju koje ovaj centar nudi. S obzirom da sam veliki zaljubljenik u pevanje ali i da verujem da glas zaista jeste svojevrstan organ za sebe, sposoban da iz nas odnese ili u nas unese odgovarajuću energiju putem zvuka, preporučujem vam da istražite granice svog bića i oslobodite se ustajale i loše energije putem Werbeck radionice na kojoj ćete shvatiti koliku moć nosi vaš vokal i kako tu istu moć možete iskoristiti u cilju sopstvenog oslobođenja i unutrašnjeg buđenja. (30.mart u 17h, cena radionice 1000 dinara).

I za kraj ovog posta (ali ne i manje bitno :) ), stižemo i do moje omiljene prolećno/letnje zanimacije - hortikulture ili, s obzirom da je to suviše širok pojam, nazovimo ovaj hobi ljubavlju ka uređenjem mini bašte/žardinjera. Biljke osećaju brigu i trud koji se oko njih ulaže i iako mi celog života govore kako imam zeleni palac jer mi sve što zasadim uvek uspe (a i prva knjiga koju sam ikada dobila bila je "Tvistu, zeleni palčić"! ), verujem da istina ipak leži u predanosti i ljubavi prema onome što gajite. Kao i uvek u životu, ljubav je taj začin, u ovom slučaju najbolje veštačko đubrivo :). Mr Bricolage uvek je tu da upotpuni i najluđu baštensku fantaziju i tako doprinese ostvarenju još jedne antistresne aktivnosti koja i zamori telo i odmori dušu, u jednoj reči - zaceli. 
Pa tako procvetaju i neki novi cvetovi za koje nismo ni znali da postoje u našoj duši. U našem vrtu lepote i dobrote.

" U svakom od nas postoji predivan cvetni vrt - vrt duše. Tu možemo uživati u mirisu svakog cveta i otkriti istinsku lepotu i bezgraničnu slobodu svog unutrašnjeg "ja". Sa svakom lekcijom koju naučimo od života, vrt naše duše raste i blista. Na kraju, mir, svetlost i miris–sreća naših pojedinačnih vrtova proširiće se na sve četiri strane sveta." ( Sri Chinmoy )

Želim vam da ovog proleća otpustite i oprostite, sebi i drugima, sve loše odluke, pogrešno izgovorene reči, neodmerene postupke i sve ono što je i vas i druge učinilo ili čini zatočenicima prošlosti. Život je suviše živopisan i prelep da bismo žalili, ljutili se, mrgodili ili plakali. Jer zapamtite - zdravo telo jeste postignuće ali neretko se poslovica i okrene pa zdrava duša uslovljava opstanak zdravog tela.
Pronađite samo svoj, ličan put do zdravlja!